Fosfatidilserinin Dikkat Eksikliğindeki Rolü Nedir?

Fosfatidilserin, vücutta yer alan hücrelere kalkan olan ve vücutta üretilen bir yağ maddesine verilen isimdir.

Videoyu İzle Fosfatidilserinin Dikkat Eksikliğindeki Rolü Nedir?

Fosfatidilserin Nedir? Fosfatidilserinin Dikkat Eksikliğindeki Rolü Nedir?

Fosfatidilserin, vücutta yer alan hücrelere kalkan olan ve vücutta üretilen bir yağ maddesine verilen isimdir. Beyindeki sinir hücrelerinin doğru çalışmasına ve bu sinir hücreleri arasındaki mesajların sağlıklı iletilmesine yardımcı olur.

Fosfatidilserin, insan serebral korteksinde bulunan fosfolipidlerin yaklaşık yüzde 13-15'ini oluşturan asidik bir fosfolipid sınıfıdır. Fosfatidilserin, fosfatidilkolin veya fosfatidiletanolaminden Kalsiyuma bağlı reaksiyonlarla sentezlenir. Bu sentez sırasında, fosfatidilkolin ve fosfatidiletanolamin substrat fosfolipidlerindeki serin moleküllerinin değişimi, fosfatidilserinin oluşumunu sağlar.

Fosfatidilserin sentezi, fosfatidilkolinden sentezlendiğinde Fosfatidilsentaz 1 (PSS1) tarafından gerçekleştirilirken, fosfatidiletanolamin kaynaklı fosfolipitlerden sentezlenirken Fosfatidilsentaz 2 (PSS2) enzimi kullanılır. Fosfatidilserinin beyin fonksiyonlarındaki işlevi son zamanlarda yoğun bir şekilde inceleniyor. Bazı yiyecekler de doğal olarak bulunan fosfatidilserin, farklı formlar aracılığıyla da alınır.

Fosfatidilserinin Faydaları Nelerdir?

Fosfatidilserin son zamanların en ilgi çekici besin takviyeleri arasında yer alıyor. Fosfatidilserin vücutta emilir ve içeriğinde bolca bulunan dokosaheksanoik asit’in (DHA) hipokampal fonksiyonu destekler. Bilim insanların çalışmalarına göre; 42 gün boyunca soya bazlı fosfatidilserin ile tedavi edilen bireylerde stres durumunun kontrol altında olduğu ve yan etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Deney sonunda ise başlangıçtaki düzeylerine göre bilişsel iyileşme seviyeleri farklı olsa da bilişsel fonksiyonların arttığı görülmüştür. Bu yönleri ile de özellikle eğitim öğretimde odaklanmayı artıran destekleyici bir takviye olarak görülür. 

Fosfatidilserin Hangi Hastalıkların Tedavisini Destekler?

Fosfatidilserin, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu, Alzheimer hastalığı, kaygı bozukluğu, depresyon, çoklu skleroz, stres gibi süreçlerde destekleyicidir. Ek olarak, fosfatidilserin takviyelerinin hafızayı koruma, sağlıklı uykuya teşvik etme, ruh halini iyileştirme ve egzersiz performansını artırmaya yardımcı olduğu da görülmüştür.

Gelişimsel Dönemde Fosfatidilserin Kullanmanın Önemli

Fosfatidilserin bilişsel fonksiyonları iyileştirmede destekçidir. Journal of Human Nutrition and Dietetics dergisinde yayımlanan çalışmaya göre; dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) bulunan çocuklarda fosfatidilserinin DEHB semptomlarını azalttığı ve kısa süreli hafızayı iyileştirildiği görülmüştür.

Fosfatidilserin Kaynakları Nelerdir?

Fosfatidilserin; soya, beyaz fasulye, ay çekirdeği, yumurta sarısı, tavuk karaciğeri ve sığır karaciğeri de dahil olmak üzere birçok gıdada bulunur.

Fosfatidilserin ve Alzheimer İlişkisi

Fosfatidilserin, sinir hücreleri arasındaki iletişimde ve sinir hücrelerinin normal işlevlerinde rol oynar. Alzheimer hastalığı, beyindeki anormal protein birikimi (beta-amiloid plakları ve tau proteini) ile karakterizedir ve sinir hücrelerinin hasar görmesiyle ilişkilidir. Nöronların sağlığını ve işlevselliğini desteklemeye yardımcı olan fosfatidilserinin, hafıza ve bilişsel işlevlerin iyileştirilmesine yönelik bir potansiyeli olduğu bazı çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Ayrıca fosfatidilserin, antioksidan özelliklere sahip olur ve beyindeki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Oksidatif stres, Alzheimer hastalığı gelişimine katkıda bulunabilecek bir faktördür.

ABD Tıp Enstitüsü Günlük Fosfatidilserin Alım Grafiği: 

Yaş Aralığı Erkek Kadın
0-12 Ay 125-150 mg  125-150 mg
1-13 Yaş    200-375 mg    200-375 mg
14-18 Yaş 550 mg 400 mg
19 Yaş ve Üstü 550 mg   425 mg

 

 

Gebelik     450 mg
Emzirme   550 mg